top of page

Podpora digitálnych zručností a konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov v Moldavsku: Slovenská expertka na pracovnej ceste v Moldavsku Copy

4. septembra 2024

V júli 2024 sa rozbehla významná fáza projektu „Podpora trhového prostredia v Moldavsku: Digitálne inovácie, trh práce a investície" zameraného na budovanie trhového prostredia, posilnenie podnikateľskej infraštruktúry, budovanie kapacít a rozvoj malých a stredných podnikov (SMEs).

Projekt si kladie za cieľ zvýšiť konkurencieschopnosť a posilniť trhové postavenie vybraných moldavských podnikov pomocou špecializovaného vzdelávania v oblasti digitalizácie a formou praktického poradenstva  a doručenia slovenskej expertízy v digitálnom marketingu. Štyri vybrané podniky získali možnosť spolupracovať so slovenskou expertkou na digitálny marketing. Táto aktivita priamo nadväzuje na úspešné vzdelávacie kurzy pre 15 podnikov, ktoré prebiehali pod vedením moldavských trénerov a mentora.


Spolupráci expertky s moldavskými firmami predchádzala dôkladná príprava, počas ktorej expertka zbierala podrobné údaje o predmete podnikania a súčasnej úrovni znalostí majiteľov firiem v oblasti digitálneho marketingu a platenej reklamy na sociálnych sieťach. Pomocou spoločných konzultácií a analýz aktuálnych marketingových stratégií sa podarilo identifikovať kľúčové oblasti, kde môže cielené poradenstvo priniesť najväčší prínos.


Pre zabezpečenie kontinuity a efektivity vzdelávania firiem v oblasti digitalizácie, konzultovala expertka potreby podnikov aj s moldavským mentorom, ktorý s podnikmi pracoval v uplynulých mesiacoch. Konzultácie priniesli poznatky a umožnili nastaviť mentoringový program tak, aby bol efektívny a prispôsobený podmienkam miestneho trhu.


V auguste slovenská expertka vycestovala do mesta Comrat, kde sa v rámci dvojdňového intenzívneho pracovného programu stretla so zástupcami štyroch vybraných SMEs, ktoré reprezentujú rôzne odvetvia trhu vrátane e-commerce, módneho priemyslu, poľnohospodárstva a technológií. Cieľom individuálnych stretnutí s firmami bolo školenie v oblasti digitálneho marketingu a príprava špecifických odporúčaní pre marketingovú stratégiu v rámci ich podnikania.


Každá konzultácia s firmou  priniesla vzhľadom na odlišný typ podnikania špecifické výzvy a cenné príležitosti na zlepšenie. Nikita zo spoločnosti Sintech sa chce zamerať na zvýšenie propagácie firmy na LinkedIn a získanie nových klientov. Ivan, majiteľ e-commerce podnikania, sa chce naučiť efektívne nastavovať kampane a reklamu na sociálnych sieťach. Evghenia z rodinnej farmy na pestovanie mikrozeleniny prejavila záujem o prácu s Meta Business Suite a remarketing zákazníkov. Tieto konkrétne požiadavky pomohli formovať obsah školení, ktoré bude slovenská expertka viesť s klientami v septembri.


Transfer slovenských skúsenosti do Moldavska priniesol hodnotné poznatky a určil smer spolupráce, ktorý pomôže moldavským SMEs rásť a prosperovať na domácom aj medzinárodnom trhu.


Podpora pre malé a stredné podniky: Mini granty ako impulz pre rast


Projekt tiež zahŕňa cielenú finančnú podporu, ktorá poskytne vybraným podnikom ďalší impulz pre ich rozvoj. Celkovo 8 SMEs získa mini grant vo výške 1 000 eur. Tieto granty sú určené na podporu marketingových aktivít, zlepšenie online prítomnosti a rozvoj podnikateľských zručností.


Momentálne prebieha vyhodnocovanie žiadostí, ktoré umožní agentúre EMA vybrať tie firmy, ktoré najlepšie využijú finančnú pomoc na posilnenie svojej konkurenčnej pozície a dlhodobého rastu. Tešíme sa, že môžeme našim partnerom poskytnúť takúto formu podpory, ktorá im umožní efektívnejšie realizovať ich podnikateľské plány a inovácie.


Projekt "Podpora rozvoja trhu v Moldavsku: Digitálne inovácie, trh práce a investície - Fáza 1" v trvaní 10.2023 - 04.2025 bol realizovaný z prostriedkov SlovakAid a v spolupráci s partnerom Seedforum.



EMA
bottom of page